Öppningsdagens strömmingsjury valde 2016 års vinnare söndagen den 2 oktober kl. 16.
Liisa Vainio från Tövsala vann med sina 53 poäng ett pris för bästa kryddströmming. På andra plats kom Leif Bergman från Geta på Åland med 52 poäng och på tredje plats Reijo och Merja Veneranta från Sastmola med sin gravade strömming.
Åkerfelts Service från Sibbo knep med sina 54 poäng segern i överraskningsserien med sin chili-dragonströmming. På andra plats kom Leif Bergman – stjärna även i kryddströmmingstävlingen – denna gång med sin lyxiga hummerströmming gjord på skinnfri strömmingsfilé inlagd i majonnäs, crème fraîche, chilisås och dill. Tredjeplatsen gick till Magnus Nyholm från Borgå med Skomakarens fästmö kryddad med rödlök och lingonsaft. Bergman och Nyholm fick vardera 51 poäng i överraskningsserien, så den jämna kampen avgjordes med nöd och näppe genom de fulla poäng som en domare gett.
I år hade kryddströmmingsserien tolv deltagare och överraskningsserien 20 deltagare. Tack till alla fiskare som deltog!
Strömmingen avsmakades vid söndagsbrunchen som leddes av konferencieren Kenneth Narsi festtältet på Salutorget, och även publiken fick smakprov. Årets jury bestod av Sampsa Vilhunen, programchef vid WWF, Pekka Sauri, stadens representant, Jarkko Myllymäki, grundare av restaurang Juuri, Linda Stenman-Langhoff, restaurangägare samt Suvi Ahola, journalist och författare. Också lekmannamedlemmen Sampo Riskilä fick komma med i juryn tack vare en öppen ansökan. Riskilä beskrevs av sina vänner som en finsmakare, en fiskälskare och en riktig sällskapsmänniska. De vinnare som Strömmingsjuryn 2016 utsåg belönades på festtältets scen klockan 16. Priserna bestod av verk av Helsingforsdesignern Jouko Kärkkäinen från galleriet LOKAL.
– Det var intressant att delta. Jag blev överraskad över hur många olika smakkombinationer juryn fick smaka på, berättade Linda Stenman-Langhoff, som deltog i juryn första gången. Fiskens egen smak får emellertid inte komma i skymundan, påminner restaurangägaren som är bekant från restaurangen Ask.
– Jag är stolt över denna Helsingforstradition – det är en prestation att man har lyckats hålla liv i evenemanget. Marknaden är en fin påminnelse om att strömming kan ätas även vid andra tillfällen än vid jul. Finländarna skulle mycket väl kunna femdubbla sin strömmingskonsumtion, påminner Sampsa Vilhunen, chef för WWF Finlands havsprogram.
I år fick också barnen vara smakdomare på Strömmingsmarknaden. I barnens egen strömmingsjury som ordnades för första gången bekantade man sig med strömmingar och ritade marina smakvärldar under ledning av kocken och matförfattaren Pipsa Hurmerinta. Sex ivriga finsmakare i åldern 3–10 år deltog i barnens strömmingsjury.
– Pizzan var bäst, ansåg Elsa, en av påverkarna i barnens jury. Barnen tyckte bäst om chili-dragonströmmingen och strömmingarna i gräddsås – av dessa ville man ta en portion till medan man ritade.
Varma gratulationer till alla vinnare!
På öppningsdagens kväll fick strömmingen smälta under torgdansen som började klockan 17, där fiskaren, poeten och diskjockeyn Harri Hertell spelade musik. Den på scen sällan skådade dansorkestern Pyöriäiset, bestående av Antto Melasniemi, Joel Melasniemi, Mikko Virta, Kalle Chydenius, Juha Kuoppala och Juho Viljanen, bjöd på dansmusik klockan 18–20. Efter dansen kunde man njuta av Allas Sea Pools Strömmingsbad och bastu ända till klockan 22!
Bilder: Eetu Ahanen