Det är ännu lite tid till strömmingsmarknaden i oktober, men strömming passar utmärkt vid sidan om sill till sommarens matbord. Det här enkla receptet lyckas säkert och även barnen som hjälpte till med bilderna gillade rätten!
Sommarströmming och nypotatis
400 g strömmingsfiléer
Spad
1 dl vatten
1 dl ättiksprit
0,5 dl socker
0,5 msk salt
Koka och kyl spadet.
Ta bort skinnet från strömmingsfiléerna och lägg dem i en platt form. Häll spadet över strömmingen och täck över formen med plastfolie. Låt strömmingen ligga i blöt i kylskåpet över natten.
Sås:
2 rödlökar med skaft
200 g crème fraîche
citronjuice
salt och peppar
gräslök
Sila den blötlagda strömmingen genom en sil och halvera filéerna. Skär rödlöken i tunna skivor och lägg dem i en form. Pressa citronjuice ovanpå. Låt löken mjukna en stund. Lägg till crème fraîchen, strömmingsfiléerna och krydda med salt och peppar. Hacka gräslöken och strö den ovanpå. Till crème fraîchen kan du om du vill också lägga till olika örter som dragon, mynta eller basilika, och den kan kryddas med till exempel curry eller färsk chili och limejuice. Servera tillsammans med nypotatis som du kokat i välsaltat vatten kryddat med dill.