Strömmingsmarknad är alla helsingforsares fest. Veckans program består av över 30 olika gratisevenemang för publiken. Evenemangets hjärta är vid Havis Amanda, där festtältet finns under den kommande veckan, samt på Salutorget och de närliggande pirarna. Gratis program ordnas framför allt för familjer, skolelever och barn, som i år önskas särskilt varmt välkomna till evenemanget.
Strömmingsmarknadens öppningsfest firas söndagen den 4 oktober klockan 11-19
Helsingfors Strömmingsmarknad öppnas som vanligt den första söndagen i oktober. Stadsdirektör Jussi Pajunen håller ett festtal på Salutorget och öppnar marknaden genom att ringa i skeppsklockan klockan 11. Efter det uppträder barnorkestern Bätmäns och för barn bjuds det på strömmingstatueringar. På öppningsdagen finns det, utöver fiskarstugorna, också caféer och matcyklar på torget.
Årets Strömmingsrodd startar från stranden vid Finlandiahuset klockan 11 och kommer i mål i Estbassängen vid Gamla Saluhallen ungefär klockan 12.30. Tio-elva kyrkbåtar och ungefär 150 roddare deltar i rodden. De tar också vattenprover under resan. Genom rodden samlar man in medel för skyddandet av Östersjön.
Det traditionella Strömmingsrådet sammanstrålar i år för söndagsbrunch med publiken vid Havis Amanda klockan 12-14. I rådet som betygsätter strömming sitter öl- och matskribenten Mariaana Nelimarkka, kulturchefen Stuba Nikula, chefredaktören för Glorias Ruoka & Viini-tidning Sanna Maskulin, Forststyrelsens nationalparksgudmor, författaren Pirkko Saisio, samt stjärnkocken Pekka Terävä. Brunchbordet är dukat i samarbete med Lapuan Kankurit, Mat Catering och keramikkonstnären Leena Kouhia. Meri-Tuuli Lindström fungerar som konferencier under öppningen och brunchen. Strömmingsrådet meddelar vinnarna senast klockan 15.
Vid Havis Amanda fortsätter öppningsdagen i sällskap av Juha Lindberg från Kalakauppa E. Eriksson. Juha visar hur man ska filera abborrar och hur man smaksätter strömming. Mellan klockan 16 och klockan 19 får publiken smaka på Meri-Tuulis och Juhas fisksmörgåsar och höra recepttips.
Bekanta dig med Helsingfors och Finlands natur måndagen den 5 oktober
På måndag mellan klockan 12 och 18 samlas människor som är intresserade av resor och natur på Strömmingsmarknaden. Det kommer att bjudas på inspirerande historier om såväl naturen i Finlands nationalparker som om Skanslandet som öppnar för allmänheten nästa vår samt om naturcentret Haltia.
Instruktörer i SUP-paddling berättar om grenen. Resebloggaren Marinella ”Nella” Ruusunen och fotografen Arttu Muukkonen berättar om sina favoritresmål. Under Strömmingsmarknaden ger Helsinki Helparna tips om intressanta ställen i Helsingfors. I tältet kan man också bekanta sig med Stora Räntans naturcentrum, Östersjöutmaningen och Miljöcentralen.
Kultur, stadsplanering och Instawalk-promenad tisdagen den 6 oktober
Bibliotekscykeln håller till på Strömmingsmarknaden hela tisdagen. På morgonen klockan 10 läser man sagor och spelar fiskspel i tältet vid Havis Amanda. På eftermiddagen mellan klockan 14 och 16 dryftar Aaltouniversitetet och stadens olika ämbetsverk Salutorgets framtid i en planeringsverkstad som är öppen för alla.
Efter verkstaden startar en Instawalk-promenad med Helsingfors stadsplaneringskontor där man filmar den unika miljön kring Salutorget och diskuterar torgets historia och framtid. Som guider fungerar arkitekt Marjaana Yläjääski och forskaren Johanna Björkman. Under promenaden kan man ta foton och hashtagga dem med #instawalkhelsinki och #stadinsilakkamarkkinat.
Mera information: https://www.facebook.com/events/519611501545663/
Kulturdagen avslutas med att Lauttasaaren musiikkiopistos (Drumsö musikinstitut) musikanter och dramaklubb uppträder med pjäsen Pikkukalastajien laivaretki (Småfiskarnas båtresa) klockan 18-19.
Smaka på skolmaten och delta i en diskussionskväll onsdagen den 7 oktober
Onsdagen den 7.10 klockan 9-15 bjuds det på helsingforsisk skolmat vid Havis Amanda. På menyn står närmat gjord på finländska ingredienser: braxenbullar med tartarsås, som finns på skolornas matlista. Utöver smakproven får man i tältet bekanta sig med skolornas eftisverksamhet, och höra om hållbar och ekologisk utveckling. På plats finns stadens experter inom skolmatservice som gärna svarar på frågor. Dagen ordnas i samarbete med Helsingfors stads utbildningsverk och affärsverket Palmias skol- och daghemstjänster.
För skolelevernas föräldrar och alla andra som är intresserade av matfostran och hälsokost arrangerar Föreningen matinformation rf. tillsammans med Helsinki Food Company diskussionskvällen Fisk för skolelever onsdagen den 7.10 klockan 18-20. Under kvällen dryftas hur man skulle få elever att äta mera fisk såväl hemma som i skolan. Ordet leds av kocken och matskribenten Teresa Välimäki.
Mera information: https://www.facebook.com/events/977524928957105/
Helsingfors Meny firar 15 år under Strömmingsmarknaden den 8 oktober
Helsingfors Meny (HelsinkiMenu), som startades år 2000 av Föreningen matinformation rf., fyller 15 år. Under Strömmingsmarknaden deltar Helsingforsrestaurangerna Nokka och Ursula, vars köksmästare tillreder bland annat strömming och rågtacos. Publiken bjuds på smakbitar vid Havis Amanda klockan 11-14 och 16-19. Föreningen matinformation rf. intar scenen klockan 14 tillsammans med överraskningsgäster för att fira årsdagen.
Torgdans vid Havis Amanda fredagen den 9 oktober
Fredagen den 9 oktober klockan 18-22 blir det torgdans vid Havis Amanda. Den skymmande kvällen lyses upp av dinglande lyktor medan Östersjöns djupa toner hörs från scenen. Ylletröjorna dansas varma och kinder blir rosenröda av punschen från baren – precis som det ska vara när det vankas torgdans. De stiliga musikerna vid dansorkestern Pyöriäiset – Antto Melasniemi, Joel Melasniemi, Mikko Virta, Kalle Chydenius, Juha Kuoppala och Juho Viljanen står för musiken tillsammans med skivsamlaren, diktaren och fiskaren, DJ:n Harri Hertell. Det är gratis inträde till torgdansen.
Mera information: https://www.facebook.com/events/1639927022950368/
Barnens dag lördagen den 10 oktober
På Strömmingsmarknadens sista dag är det barnens tur att fira. Vid Havis Amanda kan man pröva på ansiktsmålningar, en ballongverkstad med namnet Mätta strömmingar, på strömmingsdisco, mete och strömmingscafé klockan 11-15.
Mera information: https://www.facebook.com/events/945528122156965/
I festtältet vid Havis Amanda finns dessutom Eetu Ahanens fotoutställning Savukalaa, tuoretta kalaa – kalastajan arkea Stadissa (Rökt fisk, färsk fisk – fiskarens vardag i Stan). Idrottsverkets fiskare och en kock arrangerar uppvisningar i hur man behandlar fisk samt hur man fiskar, och tillreder fiskdelikatesser på en Muurikka-stekhäll på Lübeckskajen från måndag till lördag.
Vid stugan som hålls av Centralförbundet för Fiskerihushållning kan man bekanta sig med inhemska fiskar som simmar runt i ett akvarium, och fråga vad som helst om fiskar och fiske, bland annat om den nya fiskelagen som träder i kraft i början av nästa år.
På Helsingfors stadsbibliotek finns det under Strömmingsmarknaden framsatt en hel del litteratur om fiske och livet på havet. Under Strömmingsmarknaden ordnar Föreningen matinformation rf. fem workshopar för skolgrupper. I workshoparna diskuterar man skolelevers hälsokost och fiskens roll i kosten. Under förmiddagen motbevisas fördomarna mot strömming och så tillreder man tillsammans en smakfull strömmingshamburgarmåltid. Workshoparna ordnas måndag till fredag klockan 9.15 till 13.30 hos Electrolux huvudkontor.